Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
10 januari 2020

OMFT 1 basiscursus

0

Afwijkend mondgedrag leidt tot een heel ander groeipatroon van het oro-faciale skelet, waardoor malocclusies, ademhalingsproblemen en houdingsproblemen kunnen ontstaan. De OMFT-therapeut behandelt de oorzaak van malocclusies ten gevolgde van afwijkend mondgedrag, enkele KNO-problemen (o.a. oorontstekingen) en groeistoornissen (o.a. houding en orofaciaal skelet). Hierbij is er een directe relatie met orthodontie, tandheelkunde en logopedie.

In deze tweedaagse basiscursus besteden de cursusleiders Liset Maas-Houtekamer en Berry Verlinden aandacht aan veel voorkomende vormen van afwijkend mondgedrag in relatie tot orthodontische afwijkingen en de wijze van behandeling daarvan door de logopedist. Onder meer de volgende onderdelen komen aan de orde:

 • Anatomie en fysiologie van het orofaciale complex.
 • Etiologie van het afwijkend mondgedrag (borstvoeding versus flesvoeding, consistentie van het voedsel, tong-tie, zuiggewoonten, mondademen).
 • Theorie en praktisch gebruik van de lipsterktemeter (force scale), de myoscanner en de Payne-techniek (het visualiseren van een afwijkend slikpatroon).
 • Indicaties en contra-indicaties van het werken met Myobraces voor de beginnende OMFT-therapeut.
 • Het uitvoeren van een gebitsobservatie.
 • Het opmeten van het tongriempje/lipbandje.
 • Het maken van intra- en extra-orale foto’s.
 • Alle logopedische oefeningen die gebruikt worden bij oro-myofunctionele therapie.
 • Uitgebreide casuïstiek.

Tijdens de cursus worden cliënten bekeken. Het aanwezig zijn van patiënten is een grote pré. Hierdoor kan direct een relatie worden gelegd van het geleerde, naar de praktijk.

Voorafgaande aan de cursus wordt men geacht enkele artikelen te lezen. Deze worden ruim van tevoren per e-mail als PDF-bestand aan u toegezonden. Ook wordt er een uitgebreide syllabus en de meeste hand-outs voorafgaande aan de cursus toegezonden als PDF.

De cursussen vinden op diverse locaties plaats op vrijdagen en zaterdagen, telkens van 8.30 uur tot 17.15 uur. Het aantal deelnemers aan de cursus bedraagt minimaal 14 en maximaal 20 personen.

Voor logopedisten is de cursus geaccrediteerd bij Stichting ADAP (35 PE-punten). Ook bij inschrijving van Nederlandse logopedisten voor onze cursussen in het buitenland, geldt dat deze geaccrediteerd zijn. Tandartsen die aangesloten zijn bij het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) verdienen met de cursus 16 KRT-punten. De cursus is erkend en procedureel getoetst door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Cursusgeld=Exclusief de reis- en verblijfkosten

DOELEN

Na de cursus is de cursist in staat om:

 • Op basisniveau planmatig te werken met oro-myofunctionele therapie.
 • Te werken met de Force scale, myoscanner en Payne-techniek en daar conclusies uit te trekken, mede voor de doelgerichtheid en effectiviteit van de oro-myofunctionele therapie.
 • Dwarsverbanden te herkennen met andere disciplines, waaronder tandheelkunde en orthodontie.
GETUIGSCHRIFT

Elke deelnemer krijgt na afloop een certificaat. Voor Nederlandse deelnemers geldt bovendien dat het aantal PE-punten, toegekend aan deze cursus, op naam van de cursist wordt bijgeschreven bij de stichting ADAP.

PRIJS

De cursusprijs bedraagt € 495,-. Deelnemers ontvangen voor die prijs een waardebon van € 100,-. Deze waardebon wordt tijdens de cursus uitgereikt en is te besteden in onze webwinkel. Uiteraard zijn de consumpties tijdens de pauzes en de lunch inbegrepen bij het cursusgeld. Heeft u een allergie, meld ons dit dan tijdig. Lees voor het aanmelden onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden.

STUDENTEN

Studenten kunnen deelnemen aan deze basiscursus voor een sterk gereduceerde prijs van € 299,00. Dit geldt voor studenten die een opleiding volgen die aan het werkveld van OMFT gerelateerd is, zoals studenten logopedie, orthodontie, fysiotherapie, osteopathie, mondzorgkunde of tandheelkunde. Je moet dan een bewijs van inschrijving als student overleggen en krijgt geen waardebon. Per cursus is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor studenten.

Start: 10 januari 2020
End: 11 januari 2020
Prijs: €495
Categorie: , ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

10 januari 2020

Start: 10 januari 2020
End: 11 januari 2020
Prijs: €495
Categorie: , ,
Website: Bezoek ticketpagina

Mercure Hotel

Hertsenbergweg 1
Zwolle, 8041 BA Nederland

+ Google Maps

OMFT
Telefoon: 06-55956582
Email:
Website: Bezoek website organisator