Iedere tandarts die mensen met een beperking behandelt, merkt dat bij het opstellen van een behandelplan en bij de uitvoering daarvan rekening moet worden gehouden met de beperking. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de problemen die zich voordoen bij de behandeling van ernstig spastische patiënten, bij ernstige vormen van bruxisme of erosies, bij patiënten waarbij de behandeling en mondverzorging door een beperkte coöperatie lastig is of problemen bij de acceptatie van uitneembare voorzieningen. Daarnaast zijn er in relatie tot verschillende beperkingen en/of syndromen enkele specifieke zaken die een directe invloed op de mondzorg hebben.
In deze workshop wordt aan de hand van casuïstiek samen met de cursisten bekeken welke informatie belangrijk is en welke afwegingen gemaakt worden bij het opstellen van een goed behandelplan.
Onderwerpen:
- Downsyndroom
- Klinische genetica
- Gedragsproblemen
Leerdoelen:
- Kennis verwerven over de soort beperking en implicaties voor de mondverzorging en de behandeling.
- Kennis verwerven van een goed tandheelkundig behandelplan bij mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, alsmede over hoe deze informatie het behandelplan beïnvloedt.
- Weten hoe en met welke disciplines kan worden overlegd.
- Inzicht verkrijgen in welke informatie (medisch/psychosociaal/tandheelkundig) van belang is bij het opstellen.
- Kennis opdoen omtrent welke behandelstrategie of behandelvorm het best gekozen kan worden in verschillende situaties.