Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
16 november 2018

Cognitieve aandoeningen

0

Veel voorkomende psychiatrische stoornissen bij ouderen’ door dr. M.G. Kat
Ouderenpsychiatrie is een relatief jong subspecialisme binnen het werkgebied van de psychiatrie. Was er tot de jaren 80 van de vorige eeuw in de psychiatrie vooral veel aandacht voor degeneratieve ziekten van het brein zoals allerlei vormen van dementie, de laatste decennia is het focus van onderzoek en behandeling meer en meer komen te liggen op psychiatrische aandoeningen zoals de (laat ontstane) depressie, angststoornissen, psychosen en persoonlijkheidsstoornissen. Wat valt er bijvoorbeeld te zeggen over de oudere die een dergelijke aandoening ontwikkelt? Hoe onderscheidt deze groep zich van de groep ouderen die tot op hoge leeftijd vitaal en zonder psychische problemen blijft? Hoe is de verwevenheid van psychiatrische stoornissen met kwetsbaarheden op lichamelijk, cognitief en sociaal gebied? En hoe kunnen deze patiënten zich presenteren bijvoorbeeld in de tandheelkundige praktijk? In de voordracht komen een aantal van deze zaken aan de orde.

‘Delier’ door prof. dr. S.E.J.A. de Rooij
Tijdens deze lezing wordt stil gestaan bij normale cognitie, en abnormale cognitieve achteruitgang. De meest voorkomende beelden worden doorgenomen waarbij ook vooral een praktische benadering word gekozen.

‘Kauwen, cognitie en dementie’ door dr. R.A.F. Weijenberg
In de lezing zal worden ingegaan op de relatie tussen bewegen (waaronder ook kauwen) en cognitie. Van bewegen is bekend dat het positieve effecten heeft op de stemming en het dagelijks functioneren. Om zelfstandig te kunnen functioneren is een aantal cognitieve functies noodzakelijk, zoals de executieve functies en het geheugen. Executieve functies zijn onder andere: impulscontrole, planning, doel gericht gedrag en aandacht. Voor het behoud van executieve functies en geheugen is het functioneren van de prefrontale cortex noodzakelijk, een deel van de hersenen dat kwetsbaar is tijdens de veroudering en stress. Van een inactieve levensstijl en een gebrek aan kauwactiviteit is bekend dat het die kwetsbaarheid kan vergroten en zo kan bijdragen aan verlies van cognitieve functies. Voor ouderen (en zeker ook ouderen die lijden aan dementie) is genoeg en pijnvrij bewegen en behoud van een goede mondgezondheid dus van groot belang.

Onderwerpen:

  • Veel voorkomende psychiatrische stoornissen bij ouderen.
  • Kauwen, cognitie en dementie.
  • Delier.

Date: 16 november 2018
Time: 10:00 - 16:30
Prijs: €395
Categorie: , ,
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

16 november 2018

Date: 16 november 2018
Time: 10:00 - 16:30
Prijs: €395
Categorie: , ,
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

ACTA

Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1081 LA Nederland

+ Google Maps

ACTA Dental Education
Telefoon: 020 - 5980308
Email:
Website: Bezoek website organisator