Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
30 oktober 2020

Dento-alveolaire chirurgie in de algemene praktijk

0

Het is van belang dat de tandarts-algemeen practicus chirurgische ingrepen in de praktijk kan uitvoeren en tot een goed einde kan brengen. Alleen bekwaam maakt bevoegd. Een aantal overwegingen is hierbij van belang:

– Heb ik ervaring met chirurgie in mijn praktijk?

– Is mijn praktijk voorbereid op dergelijke ingrepen? En ook mijn assistenten?

– Heb ik voldoende ervaring en scholing op het gebied van de dento-alveolaire chirurgie?

– Kan ik de postoperatieve zorg bieden als patiënten bellen/zich melden met problemen?

– Heb ik afspraken gemaakt met een kaakchirurg in mijn omgeving bij calamiteiten?

– Weet ik wat ik zelf kan en wat ik moet doorsturen naar de kaakchirurg?

In een cursus van één dag kunt u niet leren hoe u alle chirurgische ingrepen doet. De cursus is erop gericht om een verstandige keuze te maken wat u zelf doet en wat u overlaat aan de kaakchirurg. Basisvaardigheden worden u aangeleerd voor dento-alveolaire chirurgie. Essentieel is een goede kennis van de anatomie bij een chirurgische benadering. Bovendien vereist een dergelijke behandeling een aantal chirurgische vaardigheden die niet zaten in uw tandheelkundige opleiding. Bevoegd maakt niet automatisch bekwaam.

Opbouw van de dag

Tijdens deze cursus wordt u onder meer geleerd hoe een atraumatische extractie (ten behoeve van een implantaat) moet plaatsvinden, hoe een deels geïmpacteerde verstandskies moet worden verwijderd en hoe een apicale chirurgische behandeling moet worden uitgevoerd.

In het ochtendprogramma wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergronden van de dento-alveolaire chirurgie. Na de lunch gaat u naar het anatomische laboratorium van de faculteit Geneeskunde voor een snijpracticum waarbij aan de hand van kadavers de relevante anatomie wordt gedemonstreerd en de kennis hieromtrent verder wordt opgefrist. Belangrijke anatomische relaties en structuren passeren hierbij de revue, zoals de positie van de neusbodem, de apertura piriformis, de bodem van de sinus maxillaris, de nervus palatinus major, de nervus nasopalatinus, de nervus lingualis, de nervus alveolaris inferior en de nervus mentalis. Daarnaast oefent u op de genoemde kadaverkaken ook de eerste chirurgische beginselen van een apexresectie.

Vervolgens lopen we weer terug naar het ACTA-gebouw voor het diner waarna in de avond een fantoompracticum op het programma staat. Op speciaal voor deze cursus 3D-geprinte modellen met gingiva, cortex, spongeosa en gebitselementen worden verschillende dento-alveolaire ingrepen geoefend, zoals een atraumatische verwijdering van een wortelrest, verwijdering van een half doorgebroken M3inf en M3 sup en voor apicale chirurgie. Deze intensieve dag wordt afgesloten met de uitreiking van uw getuigschrift en een borrel.

Het theoretische onderwijs en de practicum-begeleiding worden verzorgd door ervaren stafleden van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van Amsterdam UMC – VUmc, en ACTA, een garantie dat u professioneel wordt begeleid en niet aan uw lot wordt overgelaten.

Onderwerpen

  • Chirurgie in de algemene tandheelkundige praktijk

  • Apexresectie

  • Atraumatische extractie en verwijderen wortelrest

  • Verwijderen M3

  • Snijpracticum

  • Fantoompracticum

Date: 30 oktober 2020
Time: 09:00 - 21:00
Prijs: €1295
Categorie:
Evenement Tags:,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

30 oktober 2020

Date: 30 oktober 2020
Time: 09:00 - 21:00
Prijs: €1295
Categorie:
Evenement Tags:,
Website: Bezoek ticketpagina

ACTA

Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1081 LA Nederland

+ Google Maps

ACTA Dental Education
Telefoon: 020 - 5980308
Email:
Website: Bezoek website organisator