Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
09 oktober 2020

Endo Seminar III

0

Helaas komen rond de apices van endodontisch behandelde gebitselementen frequent periapicale radiolucenties voor. Op de röntgenfoto zijn kwalitatief minder ‘goede’ kanaalvullingen en lekkende restauraties te zien. Ook als er geen subjectieve klachten zijn, is dit een aanwijzing voor periapicale pathologie.  Bij het niet-genezen na een kanaalbehandeling betreft het vaak onvolkomenheden in de behandeling die hebben geresulteerd in lekkage van bacteriële producten naar de omgevende parodontale weefsels. Röntgenologisch is dan ook meestal het beeld van ondervulde wortelkanalen zichtbaar, zoals een te korte kanaalvulling met tevens ruimte tussen de kanaalvulling en de kanaalwand. Klinisch kan de mislukking zich manifesteren in klachten zoals fistelvorming, zwelling en pijn.  Het opnieuw uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling is dan de aangewezen weg. Immers, de oorzaak is gelegen binnen het eerder gevulde pulpastelsel. In de praktijk betreft het vooral gebitselementen die zijn voorzien van definitieve restauraties. Jammer genoeg moeten deze geheel of gedeeltelijk worden verwijderd, omdat een goede endodontische herbehandeling alleen mogelijk is als het eerder gevulde pulpastelsel opnieuw wordt geopend. Dit betekent allereerst (partiële)verwijdering van coronaal restauratiemateriaal en vervolgens van obstakels in pulpakamer en wortelkanaal. Dat zijn meestal stiftopbouwen, vulmaterialen, afgebroken wortelkanaalinstrumentarium en dentinevijlsel. In deze cursus leert u met de behandelmicroscoop en specifieke (micro-)instrumenten en apparatuur om opnieuw een onbelemmerde toegang tot het kanalenstelsel te krijgen en deze nu volledig te behandelen. En dit op een dusdanige wijze dat de kans op complicaties zoals perforaties en fracturen zo klein mogelijk is.

DOELGROEP

 • Tandartsen
 • Tandarts-endodontologen

ONDERWERPEN

 • Diagnostiek van periapicale afwijkingen
 • Indicatie revisie endo, apicale chirurgie, extractie en monitoren
 • Voorkomen van complicaties
 • Verwijderen van coronale restauraties
 • Verwijderen van materiaal uit de pulpakamer
 • Corrigeren en aanpassen van de endodontische opening
 • Localiseren van gemiste kanalen
 • Verwijderen van obstructies uit de wortelkanalen
 • Aanpassen van de preparatielengte
 • Reinigen en opnieuw vormgeven van het kanaal
 • Aangepaste vultechnieken

DOCENTEN

MICHAËL SMULDERS tandarts

Na mijn afstuderen ben ik tot 1990 werkzaam geweest in Binningen, Zwitserland. In deze praktijk ben ik opgeleid in de algemene tandheelkunde. Sindsdien heb ik cursussen en live-demonstraties gegeven voor het CEREC systeem.

Tijdens een congres in 2004 leerde ik dat de voordelen van een behandelmicroscoop, als licht en vergroting, niet alleen voor de endodontie gelden maar ook voor het type werk dat ik doe: de algemene praktijk. Ik heb mij gespecialiseerd in het gebruik van de microscoop in de conserverende- en restauratieve tandheelkunde en ik geef lezingen en trainingen over het gebruik van de microscoop in de algemene praktijk.

HERMAN SCHAEFER tandarts – endodontoloog nvve

Herman Schaefer studeerde in 1981 af aan de Universiteit van Groningen. Vanaf 1983 voerde hij een praktijk voor algemene tandheelkunde in Den Haag. Herman specialiseerde zich in de Endodontologie aan het ACTA van 1995 t/m 1998. Sinds die tijd is hij werkzaam in zijn eigen praktijk voor Endodontologie in Den Haag.

WALTER VAN DRIEL tandarts – endodontoloog nvve

Na mijn afstuderen ben ik medewerker geweest van de vakgroep cariologie en endodontologie bij de Universiteit van Amsterdam. In die tijd heb ik mij kunnen specialiseren in de endodontologie en ben ik opgeleid tot docent. Mijn passie voor het praktische onderwijs is hier gevormd.

Ik heb 25 jaar ervaring in het geven van onderwijs aan tandartsen en tandarts-specialisten. Ik doe dat altijd met heel veel plezier en inzet. Hierdoor heb ik veel collega’s leren kennen en ik beschouw het als een groot voorrecht om hen verder te mogen helpen in de hedendaagse endodontie.

LEERDOELEN

 • De oorzaken van het niet-genezen van periapicale pathologie kennen
 • De endodontische (werk) diagnoses kunnen noemen met het indicatiegebied voor behandeling en prognoses
 • De differentiële diagnostiek van pulpale- en periapicale pijn kunnen noemen
 • De volgorde van de endodontische herbehandeling kunnen beschrijven en dit kunnen uitvoeren in de praktijk
 • Het kunnen bepalen wanneer wel en wanneer niet een afgebroken instrument uit het wortelkanaal moet worden verwijderd
 • Het kunnen sluiten van een perforatie

 

Start: 9 oktober 2020 om 09:00
Einde: 10 oktober 2020 om 17:00
Prijs: €1950
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

09 oktober 2020

Start: 9 oktober 2020 om 09:00
Einde: 10 oktober 2020 om 17:00
Prijs: €1950
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

CIDE

Groot Hertoginnelaan 23
Den Haag, Zuid-Holland 2517 EB Nederland

+ Google Maps

CIDE
Telefoon: +31 70 360 7430
Email:
Website: Bezoek website organisator