Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
10 december 2020

Lachgas-anxiolyse 3,5-daagse basiscursus voor tandartsen, mondhygiënisten en artsen

0

ACTA Dental Education heeft in samenwerking met ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) een nieuwe basiscursus lachgas voor tandartsen, artsen en mondhygiënisten ontwikkeld.

De twee experts op het gebied van lachgas-anxiolyse in de tandheelkunde – mevrouw Dyonne Broers, directeur zorg van ACTA, en prof.dr. Jörg Weimann, hoofd afdeling anesthesiologie en intensive care, Sankt Gertrauden-Krankenhaus – Berlijn hebben een nieuw concept gecreëerd. Dyonne Broers zal de cursusleiding op zich nemen.

Het nieuwe concept betekent onder andere dat er getraind wordt in kleinere groepen, waardoor de cursusduur teruggebracht kan worden naar 3,5 dag. Daarnaast hebben we ook de kosten kunnen reduceren naar een bedrag van € 2.200,-. Dit is inclusief cursusmateriaal en parkeerkosten.

Hieronder vindt u extra informatie over de cursus.

Duur, prijs en locatie

 • Duur: 3,5 dag (donderdag tot en met zaterdag, inclusief vrijdagavond)
 • De totale cursusprijs: € 2.200,- inclusief, cursusmateriaal en parkeerkosten
 • Locatie: ACTA-gebouw, Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam

De cursus:
Bij het behandelen van patiënten met tandartsangst worden normaal gesproken eerst angstreducerende (gedrags)technieken toegepast. Mocht dit voor onvoldoende angstreductie en medewerking zorgen, dan kan het toepassen van anxiolyse met lachgas geïndiceerd zijn, zowel voor kinderen als volwassenen. Ook als iemand door een verhoogde kokhalsneiging of lichamelijke beperking niet goed kan meewerken aan een behandeling, kan lachgas ondersteuning bieden.
Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent. Wilt u als (tand)arts of mondhygiënist graag bevoegd, veilig en met vertrouwen kunnen zorgen voor anxiolyse met lachgas? Volg dan nu de basiscursus lachgas.

De cursus bestaat uit een theoriegedeelte (2 dagen) en een praktijkgedeelte (1,5 dag).

Tijdens het theoriegedeelte komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • eigenschappen van lachgas, indicaties en contra-indicaties (medisch en psychisch)
 • voor- en nadelen van lachgas
 • anxiolyseniveaus
 • werking van de apparatuur
 • veiligheidsmaatregelen voor de patiënt en het behandelteam
 • tips en trucs bij de behandeling met lachgas

Het theoretische gedeelte wordt afgesloten met een toets.

Het praktische gedeelte van de cursus (1 ½ dag) bestaat uit het onder supervisie uitvoeren van anxiolyse met lachgas. Ook wordt door de cursist geassisteerd en geobserveerd bij de behandelingen met lachgas. Doordat in kleine groepen wordt gewerkt (3 cursisten per begeleider) is de begeleiding intensief en op maat.

Tijdens het praktijkgedeelte worden cursisten beoordeeld op alle aspecten van het uitvoeren van de anxiolyse.

Voor het praktijkgedeelte nemen alle deelnemers 2 eigen patiënten mee (familie of vrienden). Zij worden door andere cursisten behandeld.

Na het volgen van het theoretische gedeelte, het behalen van de toets en het met voldoende resultaat uitvoeren van de anxiolyses met lachgas, wordt het certificaat verstrekt.

Binnen een jaar na het afronden van de cursus dienen drie filmpjes van anxiolyses met lachgas bij de cursusleider te worden ingeleverd. Nadat deze als voldoende zijn beoordeeld, wordt een addendum op het certificaat verstrekt.

Doelgroep:
Deze cursus is bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten en artsen die lachgas willen toedienen.

Na het volgen van de cursus kunnen:

 • (tand)artsen zelfstandig lachgas toedienen
 • zij dienen tijdens behandelingen echter wel geassisteerd te worden door een assistent die een erkende cursus hiervoor heeft gevolgd. Mocht u uw assistent hiervoor willen opgeven dan kunt u hen inschrijven voor de tweedaagse cursus ‘Lachgas voor assistenten’ https://acta-de.nl/cursusmoment/lachgassedatie-basiscursus-voor-assistenten-opfriscursus-voor-tandartsen-mondhygienisten-artsen-2-dagen-vrijdag-27-november-en-zaterdag-28-november-2020/
 • mondhygiënisten lachgas toedienen, mits er een (tand)arts in het pand aanwezig is, die hiertoe een opdracht heeft gegeven en zelf bevoegd en bekwaam is.

Voor meer achtergrondinformatie over het gebruik van lachgas, zie ‘Voorwaarden voor het toepassen van lichte (inhalatie)sedatie in de tandheelkunde met zuurstof-lachgas door tandartsen, artsen en mondhygiënisten’ (Broers e.a., 2017), https://www.knmt.nl/sites/default/files/handvatten_lachgassedatie_2017.pdf

Onderwerpen

 • eigenschappen van lachgas, indicaties en contra-indicaties (medisch en psychisch)

 • voor- en nadelen van lachgas

 • anxiolyseniveaus

 • werking van de apparatuur

 • veiligheidsmaatregelen voor de patiënt en het behandelteam

 • tips en trucs bij de behandeling met lachgas

Al onze cursussen zijn geaccrediteerd met het Q-keurmerk®. Het Q-keurmerk® is het keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing.

Date: 10 december 2020
Time: 08:30 - 22:30
Prijs: €2200
Categorie: , ,
Evenement Tags:,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

10 december 2020

Date: 10 december 2020
Time: 08:30 - 22:30
Prijs: €2200
Categorie: , ,
Evenement Tags:,
Website: Bezoek ticketpagina

ACTA

Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1081 LA Nederland

+ Google Maps

ACTA Dental Education
Telefoon: 020 - 5980308
Email:
Website: Bezoek website organisator