ACTA Dental Education heeft in samenwerking met ACTA een nieuwe basiscursus voor assistenten en opfriscursus voor tandartsen, mondhygiënisten, artsen ontwikkeld.
De expert op het gebied van lachgassedatie in de mondzorg – mevrouw Dyonne Broers, directeur zorg van ACTA en cursusleider – heeft een nieuw concept gecreëerd.
Het nieuwe concept betekent onder andere dat er getraind wordt in kleinere groepen waardoor u meer persoonlijke begeleiding krijgt en vaker kunt oefenen.
De cursus:
Bij het behandelen van patiënten met tandartsangst worden normaal gesproken eerst angstreducerende (gedrags)technieken toegepast. Mocht dit voor onvoldoende angstreductie en medewerking zorgen, dan kan het gebruik van lachgassedatie geïndiceerd zijn, zowel voor kinderen als volwassenen. Ook als iemand door een verhoogde kokhalsneiging of lichamelijke beperking niet goed kan meewerken aan een behandeling, kan lachgas ondersteuning bieden. Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent.
De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.
Het theoriegedeelte
Tijdens het theoriegedeelte (1 dag) komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- eigenschappen van lachgas, indicaties en contra-indicaties (medisch en psychisch)
- voor- en nadelen van lachgas
- sedatieniveaus
- werking van de apparatuur
- veiligheidsmaatregelen voor de patiënt en het behandelteam
- tips en trucs bij de behandeling met lachgas
- Het theoretische gedeelte wordt afgesloten met een toets.
Het praktijkgedeelte
Doordat in kleine groepen wordt gewerkt (3 cursisten per begeleider) is de begeleiding intensief en op maat.
Na het volgen van het theoretische gedeelte, het behalen van de theorietoets en het met voldoende resultaat uitvoeren van (tandartsen, mondhygiënisten, artsen) of assisteren bij (assistenten) de sedaties, wordt het certificaat verstrekt.
Voor assistenten
Het praktische gedeelte van de cursus (1 dag) bestaat uit het onder supervisie assisteren bij en observeren van lachgassedaties.
Voor tandartsen, mondhygiënisten, artsen
Het praktische gedeelte van de cursus (1 dag) bestaat uit het onder supervisie uitvoeren van lachgassedaties. Ook wordt door de cursist geassisteerd en geobserveerd bij de sedaties.
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor:
assistenten die willen gaan assisteren bij lachgassedaties en niet eerder een lachgascursus hebben gevolgd of hun kennis willen opfrissen
tandartsen, mondhygiënisten of artsen die eerder de 4- of 5-daagse basiscursus hebben gevolgd en hun kennis willen opfrissen
Voor meer achtergrondinformatie over het gebruik van lachgas, zie :‘Voorwaarden voor het toepassen van lichte (inhalatie)sedatie in de tandheelkunde met zuurstof-lachgas door tandartsen, artsen en mondhygiënisten’ (Broers e.a., 2017), https://www.knmt.nl/sites/default/files/handvatten_lachgassedatie_2017.pdf
De kosten bedragen in totaal € 1.200,-. Dit is inclusief cursusmateriaal en parkeervergoeding.