Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
24 september 2020

Management of Severe Tooth wear: From diagnostics to full rehabilitation

0

A unique course focused on learning diagnostics, treatment concepts and clinically useful tips!
Severe tooth wear is considered an increasing problem in dentistry.  In one-third of the adolescents population dental wear is observed, indicating that nutrition plays an important role. However, the actual number of patients with tooth wear needing restorative treatment is limited and etiology of these severe wear cases seems to be complex and multifactorial. Besides chemical wear (erosion), also mechanical wear (e.g. attrition due to bruxism) often plays an important part. Restorative treatment is complex and challenging for the dentist.  Questions related to restorative treatment are when to start a rehabilitation? How to conduct such a complex procedure, direct or indirect? What’s the prognosis of a rehabilitation in these high risk patients?

This course has a theoretical and hands-on training on full arch manikin models. In the theoretical part, diagnosis, appearance and etiology of teeth wear will be discussed. Minimally invasive treatment options, using direct techniques (DSO technique) or indirect techniques (CAD-CAM) will be explained and advantages and disadvantages of different treatment options will be thoroughly discussed. During the hands-on part, you will be trained to reconstruct teeth in increased vertical dimension of occlusion with direct composite using the DSO technique.

Course Content:
– Diagnostic tools to diagnose (severe) tooth wear. What’s the appearance of wear? Is it mechanical or erosive or is it multifactorial?
– Identifying underlying etiology: is it really the use of soda? Or is it the reflux which plays a role?
– Monitoring wear as a minimally invasive treatment option and to obtain commitment of the patient
– Presentation of different restorative approaches, indirect or direct, with focus on adhesive and minimally invasive
– Long term results and prognosis of different rehabilitation options

Course days;

2020-09-24

2020-09-25

Learning goals:
– Understanding  specific etiological factors and manifestations of severe tooth wear
– Learning about various options for full rehabilitation of tooth wear patients (counseling&monitoring, direct techniques, indirect techniques, hybrid techniques and 3D CAD-CAM procedures)
– Learning to realize an increase of vertical dimension of occlusion in a tooth wear patient
– Training to place direct composite restorations in case of severe tooth wear (e.g. DSO technique)

CV Dr. B.A.C. Loomans
Bas Loomans (1974) is in 2007 gepromoveerd op het gebied van de adhesieve tandheelkunde. In 2008 heeft hij enkele maanden als gastdocent/onderzoeker op de KU Leuven gewerkt, waarna hij nu op het Radboudumc in Nijmegen een aanstelling als senior-onderzoeker heeft. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs, postacademische cursussen en wordt regelmatig gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Op dit moment is hij projectleider van het ‘Radboud Tooth Wear Project’, een omvangrijk klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij twee dagen per week werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de adhesieve en reconstructieve tandheelkunde bij de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta.

CV Dr. N.J.M. Opdam
Niek Opdam, is als Universitair hoofddocent verbonden aan het Radboud UMC Nijmegen.  Naast het geven van onderwijs doet hij onderzoek op het terrein van de restauratieve tandheelkunde met als speciale aandachtsgebieden levensduur van restauratief werk in de algemene praktijk, secundaire cariës en gebitsslijtage.  In 1998 promoveerde hij op een proefschrift met als titel “Clinical procedures for posterior composite restorations”. Van zijn hand zijn meer dan 100 artikelen in internationale tijdschriften en hij verzorgde lezingen en cursussen in Nederland, België, Duitsland, Groot Brittannië, Denemarken, Noorwegen,Brazilië en de VS. Van 2012-2014 was hij Visiting Professor aan de Federal University of Pelotas, Brazilië. Niek Opdam is voorzitter van de Academy of Operative Dentistry European Section en de practice based research Group van de IADR.  Niek Opdam heeft een parttime verwijspraktijk met als differentiatie de adhesieve tandheelkunde in Ulft in Oost Gelderland. In zijn praktijk behandelt hij veel patiënten met gebitsslijtage.

CV Mw.drs. H.E.C.E. Huijs-Visser
Hanneke Huijs-Visser is in februari 1999 afgestudeerd als tandarts aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Naast haar werkzaamheden in de algemene praktijk werkt zij sinds 2002 op de afdeling Preventieve en Curatieve Tandheelkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar houdt ze zich met name bezig met onderwijs in de adhesieve tandheelkunde en in het bijzonder de cosmetische tandheelkunde met composiet. Binnen het Centrum voor Complexe Tandheelkunde behandelt ze patiënten met extreme gebitsslijtage en/of esthetische problemen.  Ze verzorgt voor het Post Academisch Onderwijs Tandheelkunde Nijmegen presentaties en cursussen over de verschillende facetten van de adhesieve tandheelkunde.

Start: 24 september 2020
End: 25 september 2020
Prijs: €1290
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

24 september 2020

Start: 24 september 2020
End: 25 september 2020
Prijs: €1290
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Post Academisch Onderwijsbureau Tandheelkunde

Philips van Leydenlaan 25
Nijmegen, Gelderland 6525 EX Nederland

+ Google Maps

PAOT Nijmegen
Telefoon: 024 3092862
Email:
Website: Bezoek website organisator