Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
08 november 2019

Najaarscongres pieken en dalen

0

Flyer Najaarscongres TVA goed

DE ROL VAN OCCLUSIE EN ARTICULATIE IN DE HEDENDAAGSE TANDHEELKUNDE

De invloed van occlusie en articulatie op het gezond functioneren van de natuurlijke en gerestaureerde dentitie is sinds lange tijd onderwerp van discussie.
Nadat slijpplannen, driepuntscontacten en het elimineren van premature contacten tot het verleden leken te gaan behoren, is er de laatste tijd weer volop aandacht voor de invloed van contact en beweging van de gebitselementen in de (reconstructieve) tandheelkunde.

Tijdens dit congres werpen 3 gerenommeerde sprekers licht op de vraag welke rol occlusie en articulatie spelen in de tandheelkunde anno 2019.
Iedere spreker bespreekt het onderwerp vanuit de eigen discipline, waarna er tijdens de afsluitende, interdisciplinaire discussie
ruim gelegenheid geboden wordt om dieper in te gaan op vragen van deelnemers.

 

PROGRAMMA

10.00 uur – 11.00 uur Ontvangst
11.00 uur – 12.30 uur Occlusie en Articulatie
James Huddleston Slater jr., tandarts-gnatholoog
12.30 uur – 13.30 uur Lunchpauze
13.30 uur – 14.45 uur Pieken en Dalen; De rol van occlusie en articulatie in hedendaagse tandheelkunde
Sjoerd Smeekens, specialist in reconstructieve tandheelkunde, prostodontie, orthodontie en implantologie
14.45 uur – 15.15 uur De zin en onzin van een neutro-occlusie
Nop Willems, orthodontist
15.15 uur – 16.30 uur Afsluitende discussie
17.30 uur Diner

SPREKER EN ONDERWERP

Occlusie en Articulatie door James Huddleston Slater jr.
Al sinds de KNO-arts James B. Costen in de 30-er jaren de relatie tussen kaakgewrichtsklachten en gebitsocclusie beschreef, worden in de tandheelkunde temporomandibulaire dysfuncties (TMD’s) (preventief) behandeld door correctie van de gebitsocclusie. Door de toename van onze kennis over het kauwstelsel en onze kennis over de oorzaken van TMD’s blijkt de relatie tussen gebitocclusie en TMD’s heden ten dage niet meer zo helder. Zo is het maar zeer de vraag of er een oorzaak-gevolgrelatie tussen beide bestaat. Ook zijn er maar bitter weinig goed opgezette studies die het effect van een (preventieve) occusale correctie laten zien. Is gebitsocclusie anno 2019 dan een achterhaald begrip? Komen we in de tandheelkunde weg met een te hoge restauratie? Maakt het iets uit of en hoe we een beet registreren?

Dr. James J.R. Huddleston Slater (1972) is tandarts-gnatholoog en heeft een eigen praktijk in het centrum van Groningen. Hij houdt zich, naast de algemene tandheelkunde, bezig met de diagnostiek en behandeling van patiënten met chronische aangezichtspijn.
Naast de algemene praktijk is James gastdocent aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij geeft daar regelmatig college aan tandartsen en kaakchirurgen in opleiding over diagnostiek en behandeling van patiënten met aangezichtspijnen.

                                                                                                                                                                       

Pieken en Dalen. De rol van occlusie en articulatie in hedendaagse tandheelkunde door Sjoerd Smeekens
Een maagdelijk occlusaal vlak van een natuurlijk gebitselement kent pieken en dalen. Een erg mooi voorbeeld van hoe vorm de functie volgt. Door verlies van tandweefsel kan deze morfologie en dus ook functie verloren gaan.

Het aanwezig zijn van een goede interdigitatie in de zijdelingse delen in combinatie met front- hoektandgeleiding in de juiste steilheid is belangrijk om een duurzame gebitssituatie te handhaven of te creëren.

Binnen de tandheelkundige wereld worden de discussies over bovenstaande formuleringen ook gekenmerkt door pieken en dalen. Wetenschappelijk lijkt er onvoldoende bewijs te bestaan. Dat maakt de klinische aanpak er niet makkelijker op. Welke richtlijnen kunnen er dan gegeven worden? Maakt het uit hoe vorm hersteld wordt? Hoe ziet preventie van weefselverlies eruit en is dit hoe dan ook zinvol?

Deze voordracht zal antwoorden geven op bovenstaande vragen vanuit een klinisch reconstructief oogpunt.

Sjoerd Smeekens DDS, D.M.D. was van 1999 tot 2005 assistent-professor in de afdeling reconstructieve tandheelkunde en temporomandibulaire stoornissen in Basel (Zwitserland), waar hij in 2002 klinisch universitair hoofddocent werd.

Van 2005 tot 2008 was hij klinisch universitair hoofddocent in het departement Prostodontologie in Freibug (Duitsland) en vanaf 2009-2011 hoogleraar in de afdeling preventieve en herstellende wetenschappen aan de Universiteit van Pennsylvania (U.S.A.) en externe docent aan de afdeling Orthodontie, Radboud Universiteit Nijmegen.
In 2008 opende hij een verwijzingspraktijk in periodontologie, implantologie en reconstructieve tandheelkunde in Nederland. In 2013 begon hij met de academie van Reconstructieve Tandheelkunde, een postdoctoraal opleidingscentrum.

                                                                                                                                                                       

De zin en onzin van een neutro-occlusie door Nop Willems
In de orthodontie leiden vele wegen naar Rome. Maar is Rome überhaupt wel het einddoel waar we naar moeten streven?

In deze interactieve lezing zullen we vele zogenaamde zekerheden op het gebied van occlusie en het belang daarvan ‘aan de tand voelen’ om tot een zo genuanceerd mogelijk beeld te komen van de huidige stand van de wetenschap op dit gebied.

Kortom: moeten we blijven streven naar een neutro-occlusie of is dit slechts een neutro-illusie?

Nop Willems is na zijn tandartsopleiding van 2008 tot 2012 opgeleid tot orthodontist. Voor zijn proefschrift ‘Developmental changes in condylar bone and their mechanical consequences’ ontving hij in 2014 de ‘NVvO award’ voor het beste Nederlandse proefschrift van de afgelopen 5 jaar op het gebied van de orthodontie.
Sinds dat jaar is hij gevestigd in Maarssen (www.orthomaarssen.nl) en sinds 2018, samen met een collega, ook in Utrecht (www.airportho.nl).
Daarnaast geeft hij regelmatig bijscholing in de orthodontie aan tandartsen, mondhygiënisten en tandarts- dan wel orthodontie-assistenten.

Prijs:

Voor KNMT-leden:  € 150,00 (Vrijgesteld van BTW) per persoon
Voor niet-leden: € 295,00 (Vrijgesteld van BTW) per persoon

 

DIT CONGRES WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Date: 8 november 2019
Time: 10:00 - 17:30
Prijs: €150
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

08 november 2019

Date: 8 november 2019
Time: 10:00 - 17:30
Prijs: €150
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Mariënhof

Kleine Haag 2
Amersfoort, 3811 HE Nederland

+ Google Maps

Dental Best Practice
Telefoon: 055-3121050
Email:
Website: Bezoek website organisator