Periodiek Parodontaal Screenen
Iedere paropreventieassistente zal te maken krijgen met deze nieuwe richtlijn . De DPSI-screening kan men voorlopig blijven gebruiken maar er zal langzaam een overgang plaatsvinden naar PPS.
Wat nu anders zal zijn is dat de screening gebaseerd is op een criterium: de pocketdiepte.
Dit bepaalt of dat zorg zich meer moet richten op preventie of meer parodontaal onderzoek en mogelijke behandeling noodzakelijk is. (Bron: Hoogleraar parodontologie Fridus van der Weijden)
Richtlijn PARODONTALE SCREENING, DIAGNOSTIEK en BEHANDELING in de ALGEMENE PRAKTIJK
Wat betekent dat voor de preventie-assistent( e) en de paro-preventieassistent(e)?
LEERDOELEN:
-Waarom deze nieuwe richtlijn ?
-DPSI zal vervangen worden door PPS oftewel periodiek parodontaal screenen. Hoe werkt dit ? Wat is precies het verschil ?
-Het lezen van de PPS in begrijpelijke taal.
-Welke rol speelt de preventieassistente hierin?
-Hoe nu verder?
-De stof wordt toegelicht met casuïstiek
Docent:
Ellen Rooding is mondhygiënist, angsttherapeut en trainer/coach. Zij werkt reeds meer dan 40 jaar als mondhygiënist in ziekenhuizen, algemene tandartspraktijken en andere gespecialiseerde praktijken zoals parodontologie.
Tevens heeft zij gespecialiseerde opleidingen gedaan in de angsttherapie; m.n. tandartsangst.
Ook de preventieassistente zal te maken krijgen met de nieuwe richtlijn Parodontologie. In 1998 werd het paroprotocol ingevoerd.
Als instrument voor de parodontale screening is door de Nederlandse vereniging voor parodontologie(NVvP) een modificatie van de CPITN voorgesteld: de DPSI-score (Dutch Periodontal Screening Index).
De nieuwe richtlijn PPS (Periodiek Parodontaal Screenen) geeft meer flexibiliteit en geeft wat meer ruimte om evaluatiemomenten in te bouwen.
Met DPSI kan men blijven werken. Als er maar gescreend wordt.