Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
05 juni 2020

Opleiding Preventie assistent digitaal

4.5

Deze opleiding leidt de ervaren tandartsassistent op tot Preventie Assistent. Na het volgen van deze opleiding kan hij/zij
– onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de tandarts – preventieve werkzaamheden uitvoeren.

Cursusdata:

 • Theorie: 5, 6, 12, 13 juni
 • Praktijk: 20, 28 juni en 5, 12 juli

Kennis 

Het theoretische deel van de opleiding is gebaseerd op de academische kennis van M2 tandartsen en de evidence based tandheelkunde.

Behandeld worden:

 • Het beroepsprofiel van de Preventie Assistent.
 • De Wet Infectie Preventie (WIP) en implementatie.
 • De anatomie van het parodontium.
 • De mondziekten gingivitis en parodontitis, mondonderzoek, DPSI-,
  plaque- en bloedingsscores.
 • De mondziekte cariës, cariës-preventieve maatregelen, fluoride basisadvies.
 • Verschillende mondhygiëne-middelen, het geven van advies op maat.
 • Ergonomie.
 • Voorlichting en instructie.
 • Communicatietechnieken.

Vaardigheden

De cursist leert:

 • Communiceren in de praktijk
  Communicatie met de patiënt, het afnemen van de (medische) anamnese, het verhelderen van de zorgvraag van de patiënt en het geven van voorlichting en instructies. De cursist leert communicatietechnieken toepassen om op de juiste manier met de patiënten om te gaan en hen te motiveren.
 • Het geven van voorlichting
  De cursist leert om gedoseerd en op patiëntenniveau te communiceren, rekening houdend met de leeftijd, sociale achtergrond, motivatie en motoriek van de patiënt.
 • Supra-gingivaal tandsteen verwijderen
  De cursist leert de pocketsonde en de spiegel hanteren om exploratief te sonderen en DPSI te meten. Ook het uitvoeren van een plaque- en bloedingsscore als verrichting wordt geleerd.
 • Gebruik van handinstrumenten
  Effectief omgaan met scalers H6/H7 en S204SD voor het verwijderen van tandsteen. Aandacht voor ergonomisch werken met deze instrumenten.
 • Werken met ultrasone apparatuur
  Tijdens de opleiding worden de werking uitgelegd en de basisprincipes aangeleerd.
 • Polijsten met cupje/polijstpasta en met airflow apparaat
 • Aanbrengen cofferdam
  De cursist leert de principes van het werken onder cofferdam. Het is wel van belang dat na de opleiding in de eigen praktijk meer ervaring wordt opgedaan
  met het aanleggen van cofferdam.
 • Sealen zonder beslijpen
  De cursist leert hoe gewerkt wordt met composiet sealants. Ook voor dit onderdeel geldt dat in de eigen praktijk verdere bekwaamheid moet worden ontwikkeld.
 • Verslaglegging
  De cursist leert goed verslagleggen in het behandeljournaal, vervolgafspraken maken en contacten onderhouden met verwijzers.
Het niveau (doelgroep/criteria)

Zoekt u als assistent meer uitdaging en wilt u zich binnen de tandheelkunde verder ontwikkelen? Dan is deze opleiding heel geschikt. Het programma is ontwikkeld voor gemotiveerde assistenten met minimaal een jaar ervaring aan de stoel.

Leren en werken (de begeleiding)

Het zelfstandig uitvoeren van preventieve behandelingen is een uitdaging voor de assistent. Deze opleiding vormt een goede basis, maar de nieuwe kennis en vaardigheden moeten natuurlijk wel geoefend worden. De cursist moet daarom de gelegenheid krijgen om het geleerde in de praktijk toe te passen. Hij/zij zal gedurende de opleiding specifieke werkopdrachten meekrijgen. Voor het succes van de opleiding is het noodzakelijk dat de tandarts daarbij een actieve en begeleidende rol speelt.

Theorie en praktijk (inhoud en werkwijze)

De lesdag valt uiteen in twee delen: ’s ochtends de theorie, ’s middags de praktijk. De theorie wordt aangeboden in de vorm van een handboek. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten wordt alle leerstof door ervaren docenten toegelicht aan de hand van PowerPoint presentaties, er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Aan het begin van elke bijeenkomst wordt de theorie van de vorige lesdag herhaald. Ter controle worden korte toetsen afgenomen. Tijdens de praktijklessen leer je omgaan met de instrumentatie. Daarbij gebruiken wij fantoomhoofden. Later in de opleiding oefenen de cursisten in een echte behandelsetting op elkaar. De laatste drie bijeenkomsten voeren de cursisten – onder begeleiding – preventieve behandelingen uit op een door henzelf meegebrachte patiënt.

NB: voor de laatste drie praktijkmiddagen nemen de cursisten een eigen patiënt mee (DPSI A).

Studiebelasting

De opleiding Preventie Assistent omvat acht lesdagen. Daarnaast wordt van de cursisten verwacht dat zij zelfstandig huiswerkopdrachten uitvoeren:

 • Thuis herhalen van behandelde stof en voorbereiden van de oefenvragen (ca. drie uur per cursusdag).
 • De nieuw verworven kennis en vaardigheden onder begeleiding oefenen in de eigen praktijk (ca. drie uur per lesdag).

De opleiding omvat 50 contacturen en heeft inclusief de huiswerkopdrachten een studiebelasting  van 100 uur.

Examen

Op de laatste lesdag worden twee toetsen afgenomen, conform de normen van het Q-keurmerk. De lesstof wordt getoetst in een schriftelijk theorie-examen. Daarna volgt een praktijktoets. Deze bestaat uit de behandeling van een ‘eigen’ patiënt met DPSI A. Voor het behalen van het certificaat moeten beide toetsen met goed gevolg worden afgelegd en moet de cursist alle lesdagen hebben bijgewoond. Bij onvoldoende aanwezigheid kan een cursist worden uitgesloten van toetsing. Deelnemers die beide toetsen met goed gevolg afleggen ontvangen 52 Q-punten.

De opleiding Preventie Assistent wordt eveneens erkend door het Register Preventieassistenten. Het Register Preventieassistenten is het onafhankelijke, openbare certificatenregister van Preventieassistenten in Nederland. Het is tevens een register van opleidingen Preventieassistenten die voldoen aan de kwaliteitseisen uit de sector.
Kosten inschrijving €50,-, zie voor algemene informatie, inschrijving en voorwaarden www.registerpreventieassistenten.nl.

Docenten

Alle opleidingen en cursussen van M2 academy worden verzorgd door professionals van M2 tandartsen onder supervisie van Jacqueline Strooband. De theorie- en praktijklessen van de opleiding Preventie Assistent worden gegeven door de mondhygiënisten Denise Luyckx, Shabona Afzly, Hannie Kroonsberg en Ziba Amini. Het communicatieve gedeelte wordt verzorgd door tandarts-implantoloog Jacqueline Strooband

Start: 5 juni 2020 om 09:00
Einde: 12 juli 2020 om 17:00
Prijs: €2500
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Luca Tempel

27 September 2019

Leerstof sluit heel goed aan bij de praktijk. Door M2 academy blijf je up to date. Ik zou deze cursus zeker aanbevelen bij mijn collega's.

Jill Schouten

27 September 2019

De locatie van de cursus was erg goed. Er was voldoende parkeerplaats en kosteloos( ook niet heel onbelangrijk) Ik vond de cursus erg boeiend. Het was veel herhalen, wat heel belangrijk is voor ons. Ik heb ook veel nieuwe dingen mogen leren. Wat mij erg aansprak was met name over waar op te letten bij het mondonderzoek (tongkanker etc). De 2 dames Shabona en Barbara gaven de presentatie met veel enthousiasme en persoonlijke aandacht. Het was erg prettig luisteren en geen enkel moment oninteressant. Het theoriegedeelte was wel erg lang. Dit had iets ingekort mogen worden wat mij betreft. Ook hebben we praktijk gedaan. Even goed letten op de ergonomie en het op de juiste manier hanteren van de instrumenten. De lunch was ook erg goed verzorgd! De broodjes en salade waren heerlijk. Er was voldoende te eten en te drinken. Al bij al, het was een topcursus! En zeker voor herhaling vatbaar!

Leave feedback

05 juni 2020

Start: 5 juni 2020 om 09:00
Einde: 12 juli 2020 om 17:00
Prijs: €2500
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

M2 Academy

Prins Bernhardlaan 1
Voorburg, 2274HT Nederland

+ Google Maps

M2 Academy
Telefoon: 06-12728253
Email:
Website: Bezoek website organisator