Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
01 oktober 2021

Paro Open 2021 “it takes two to tango”

0

“It takes two to tango”

Maak de nieuwe richtlijn toepasbaar

Tijdens Paro Open brengen topwetenschappers en ervaren docenten je in twee dagen op de hoogte van actuele, trending topics. Korte modules, evidence based informatie, praktisch toepasbaar.
Meerdere informatieve lesblokken van in totaal 12 uur, verdeeld over 2 dagen: zo snel en makkelijk kan een stevige kennisupdate zijn. En die gerichte aanpak is nog maar één van de pluspunten van Paro Open.
Sprekers van topkwaliteit

De kennisoverdracht wordt immers verzorgd door sprekers die met recht mogen worden aangeduid als ‘de besten’ in de parodontologie en aanverwante aandachtsgebieden. Vakgenoten die weten waar ze over praten en die hun kennis ook nog eens op een prettige, duidelijke en aanstekelijke wijze kunnen overbrengen. Deze kwaliteit maakt Paro Open goed voor een flink aantal KRT/ KRM-punten.
Kennis én netwerk uitbreiden

Daarnaast biedt het programma van Paro Open voldoende tijd om met sprekers en mede-deelnemers van gedachten te wisselen. Zo breid je in een ontspannen setting niet alleen je kennis uit, maar ook je netwerk. Paro Open zorgt voor gelijkgestemde professionals die net zoals jij, méér uit hun vak willen halen. Door de lunch, diner en borrel momenten gedurende de twee dagen en de kleine setting, is er voldoende mogelijk tot 1 op 1 contact met sprekers.

 

Inhoud Paro Open 2021

Attentie voor Preventie!

door: Prof. dr. Fridus van der Weijden

Parodontoloog NVvP, implantoloog NVOI, bijzonder hoogleraar ‘Preventie en Therapie van Parodontale Infecties’ aan de UVA.

Iedere dag de mond verzorgen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Een goede, zorgvuldige mondhygiëne brengt tanden, kiezen en het tandvlees in betere conditie. Grondig tandenpoetsen duurt minstens 2 minuten. Met een tandenborstel alleen (hoe mooi en slim ook vormgegeven) zal het niet helemaal lukken om alle plaque tussen tanden en kiezen weg te poetsen. Ook deze tussenruimte verdient het om minstens eenmaal per dag grondig gereinigd te worden.

Tijdens deze lezing krijgt u tips over de beste poetstechnieken (met een gewone en elektrische tandenborstel) en het slimste gebruik van floss, stokers en ragers en adviezen over tandpasta.

Kortom: de belangrijke up-to-date informatie die u over een goede mondverzorging moet weten!

 

Na deze lezing

 • Heeft u kennis gemaakt met de belangrijkste systematic reviews op het gebied van mondverzorging.
 • Weet u wat de verschillen zijn tussen de diverse hand- en elektrische tandenborstels.
 • Kent u de bijdrage die tandpasta levert aan de dagelijkse mondverzorging.

 

Initiële behandeling tot recall: wat is je succesrate?

Non-compliance: wat als je de juiste snaar niet raakt?

 

door: Miranda Belder, Mondhygiënist

Ondanks dat parodontitis van multifactoriële aard is, blijft een plaquegerichte therapie toch een grote kans om een parodontitis patiënt succesvol te behandelen. Aan de hand van casuïstiek wordt geïllustreerd hoe een goede plaquebeheersing van de patiënt, in combinatie met een goede mechanische reiniging, tot een succesvol resultaat kan leiden.

 

Wat zijn factoren die het behandelresultaat kunnen beïnvloeden? En zo komen we weer bij de multifactoriële aard van de ziekte. Als alle puzzelstukjes in elkaar passen, is er 100% succes. Ontbreken er stukjes of passen er stukjes niet? Dan is het de kunst de ontbrekende of niet-passende stukjes te vinden. Dit geldt voor de samenwerking tussen behandelaar en patiënt, maar ook voor nog een stuk wetenschap.

 

Na deze lezing

 • Heeft u inzicht in een plaquegerichte therapie.
 • Kent u de risicofactoren bij het behandelen van een parodontitispatiënt.
 • Bent u op de hoogte van de risicofactoren die het succes van de therapie beïnvloeden.
 • Weet u hoe u compliance kunt beïnvloeden.

 

 

Parodontitis en Multicausaliteit

door: Nicky BG.F.M. Beukers, MSc, Parodontoloog NVvP

 

Parodontitis is een multifactoriële ziekte. Zonder bacteriën ontstaat er geen ontsteking, dus dat is altijd de primaire oorzaak. Maar welke risicofactoren spelen nog meer een rol? Hoe komen we aan deze informatie? Een eerste goede anamnese is daarom uitermate belangrijk. Zodat we het ontstaan en verloop van de ziekte bij die specifieke patiënt weer net wat beter kunnen verklaren en daarop met de juiste behandeling kunnen inspelen.

 

En wat kan het gevolg zijn van parodontitis? Welke relatie is er bijvoorbeeld tussen parodontitis en de algemene gezondheid en wat betekent dat voor patiënt en behandelaar? Hoe kunnen we de patiënt goed informeren over deze relatie? En hoe kunnen we dit zelf in perspectief zetten met betrekking tot de behandeling van parodontitis en het behoud van de dentitie?

 

Na deze lezing

 • Kent u alle ins and outs van een goede anamnese.
 • Begrijpt u het ontstaan van parodontitis aan de hand van de verschillende risicofactoren.
 • Kent de relatie tussen parodontitis en algemene gezondheid/hart- en vaatziekten voor u geen geheimen meer.
 • Weet u hoe u deze informatie optimaal kunt benutten voor uw behandeling.

 

Parodontologie in de algemene praktijk; de nieuwe richtlijn en classificatie.

Door: Dr. Wijnand J. Teeuw, Parodontoloog NVvP

Tijdens een periodieke controle wil je graag op een efficiënte manier al je patiënten controleren op de aanwezigheid van parodontitis. Maar is dat niet te veel gevraagd? Uit onderzoek bleek dat veel tandartsen de oude DPSI-score hiervoor niet gebruikten. Veel algemeen practici gaven als reden dat, ondanks de goede en eenvoudige uitvoerbaarheid, de interpretatie dikwijls problemen gaf. Met name de koppeling aan het strikte ‘paroprotocol’ zou tot veel overbehandeling hebben geleid. Daarmee was het gebruik van de DPSI zijn oorspronkelijke doel volledig voorbij geschoten.

Tijd dus voor een nieuwe screeningsmethode: Periodiek Parodontaal Screenen (PPS). Maar waarom werkt deze methode dan wel? We staan uitgebreid stil bij de nieuwe richtlijn ‘Parodontologie in de algemene praktijk’ en de nieuwe paroclassificatie.

Na deze lezing

 • Beseft u dat het inschatten van een risico niet hetzelfde is als het stellen van de juiste diagnose.
 • Begrijpt u het doel van de PPS en weet u wat er voor nodig is om dat te bereiken.
 • Bent u op de hoogte van het scala aan behandelmogelijkheden, nadat u het risico op parodontitis heeft ingeschat.
 • Begrijpt u de nieuwe paroclassificatie en kunt deze op de juiste manier interpreteren.
 • Kunt u inschatten of uw praktijk ‘paro proof‘ is. Heeft u wel de juiste mensen op de juiste positie?

 

Invloed van stress op het ontstaan van parodontitis en gevolgen voor wondgenezing.

Door: Luciano Pitzurra, Parodontoloog NVvP

Gingivitis en parodontitis kunnen verergeren bij verlaagde immuun-fitheid. Er zijn verschillende oorzaken die de immuun-fitheid van de gastheer verlagen, waardoor het evenwicht tussen gastheer en microbioom verstoord is. Onder andere leefstijlfactoren, zoals stress en roken, kunnen de immuun-fitheid negatief beïnvloeden. Het verband tussen stress en parodontitis is aangetoond, stress en acute necrotiserende ulceratieve gingivitis of parodontitis zijn eveneens geassocieerd. Er zijn aanwijzingen dat neuronen in staat zijn pro-inflammatoire cytokinen en chemokinen uit te scheiden, die de chronische ontstekingsreacties in het parodontium verergeren en de immuun-fitheid verlagen. In vitro onderzoeken tonen aan dat hoge cortisolspiegels kunnen bijdragen aan de uitgroei van P. gingivalis.

Wij bekijken samen hoe stress het genezingspotentieel van een patiënt in het algemeen kan beïnvloeden; waardoor het resultaat van de parodontale behandeling in gevaar komt, maar ook hoe de genezing na chirurgische ingrepen negatief kan worden beïnvloed. Sommige chirurgische details en technieken kunnen in die zin een verschil maken.

Na deze lezing

 • Heeft u inzicht in de invloed van stress en een ongezonde levensstijl op parodontitis.
 • Bent u in staat om die patiënten te identificeren die risico lopen op complicaties.
 • Kunt u chirurgische trucs toepassen om complicaties na orale chirurgische ingrepen te voorkomen.

It takes two (or three?) to tango:

Gewoontegedrag van patiënt, verwijzer en parodontoloog!

Door: Dr. Renske Z. Thomas, Parodontoloog NVvP

Gewoontes zijn noodzakelijk voor ons dagelijks functioneren, omdat ze ons in staat stellen acties zonder aandacht uit te voeren. Douchen, tandenpoetsen en autorijden zijn handelingen die we door middel van herhaling op den duur zonder bewuste aandacht en planning kunnen uitvoeren. Maar slechts 5% van ons gedrag betreft voorgenomen gedrag.

 

In de lezing leg ik uit hoe ik bij patiënten de gewoonte van het (vrijwel) nooit dagelijks interdentaal reinigen –positief- probeer te beïnvloeden naar voorgenomen gedrag. Ook ga ik kort in op onze gewoontes als mondzorgverleners en de indruk die wij bij patiënten achterlaten: zo gaan de hakken van de patiënt in het zand van ons ‘opgestoken vingertje’.

En de FAQ’s van Verwijzers komen tevens aan bod.

Na deze lezing

 • Herkent u uw eigen gewoontes ten aanzien van uw motivatie-methodes.
 • Weet u hoe u op positieve wijze gedrag kunt beïnvloeden.
 • Bent u op de hoogte van behandelstrategieën en afkappunten bij verwezen patiënten.

 

Start: 1 oktober 2021 om 12:00
Einde: 2 oktober 2021 om 17:00
Prijs: €875
Categorie:
Evenement Tags:, , , , ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

01 oktober 2021

Start: 1 oktober 2021 om 12:00
Einde: 2 oktober 2021 om 17:00
Prijs: €875
Categorie:
Evenement Tags:, , , , ,
Website: Bezoek ticketpagina

Apollo hotel

Groenlandsekade 1
Vinkeveen, 3645 BA Nederland

+ Google Maps

Dental Education Center
Telefoon: +31(0)853035929
Email:
Website: Bezoek website organisator