Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
18 januari 2019

Preventie Assistent

4.5

Zoekt u als assistent meer uitdaging en wilt u zich binnen de tandheelkunde verder ontwikkelen? Dan is deze opleiding heel geschikt. Het programma is ontwikkeld voor gemotiveerde assistenten met minimaal een jaar ervaring aan de stoel.

Het zelfstandig uitvoeren van preventieve behandelingen is een uitdaging voor de assistent. Deze opleiding vormt een goede basis, maar de nieuwe kennis en vaardigheden moeten natuurlijk wel geoefend worden. De cursist moet daarom de gelegenheid krijgen om het geleerde in de praktijk toe te passen. Hij/zij zal gedurende de opleiding specifieke werkopdrachten meekrijgen. Voor het succes van de opleiding is het noodzakelijk dat de tandarts daarbij een actieve en begeleidende rol speelt.

De lesdag valt uiteen in twee delen: ’s ochtends de theorie, ’s middags de praktijk.
De theorie wordt aangeboden in de vorm van een handboek. De cursist hoeft echter niet zelfstandig te gaan zitten blokken: tijdens de opleidingsbijeenkomsten wordt alle leerstof door ervaren docenten toegelicht aan de hand van PowerPoint presentaties. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Aan het begin van elke bijeenkomst wordt de theorie van de vorige lesdag herhaald. Ter controle worden korte toetsen afgenomen. Tijdens de praktijklessen leer je omgaan met de instrumentatie. Daarbij gebruiken wij fantoomhoofden. Later in de opleiding oefenen de cursisten in een echte behandelsetting op elkaar. De laatste drie bijeenkomsten voeren de cursisten – onder begeleiding – preventieve behandelingen uit op een door henzelf meegebrachte patiënt.

Het theoretische deel van de opleiding is gebaseerd op de academische kennis van M2 tandartsen en de evidence based tandheelkunde.

Behandeld worden:

  • Het beroepsprofiel van de Preventie Assistent.
  • De Wet Infectie Preventie (WIP) en implementatie.
  • De anatomie van het parodontium.
  • De mondziekten gingivitis en parodontitis, mondonderzoek, DPSI-, plaque- en bloedingsscores.
  • De mondziekte cariës, cariës-preventieve maatregelen, fluoride basisadvies.
  • Verschillende mondhygiëne-middelen, het geven van advies op maat.
  • Ergonomie.
  • Voorlichting en instructie.
  • Communicatietechnieken.

De opleiding Preventie Assistent omvat acht lesdagen. Daarnaast wordt van de cursisten verwacht dat zij zelfstandig huiswerkopdrachten uitvoeren:

 • Thuis herhalen van behandelde stof en voorbereiden van de oefenvragen (ca. drie uur per cursusdag).
 • De nieuw verworven kennis en vaardigheden onder begeleiding oefenen in de eigen praktijk (ca. drie uur per lesdag).

De opleiding omvat 50 contacturen en heeft inclusief de huiswerkopdrachten een studiebelasting  van 100 uur.

Op de laatste lesdag worden twee toetsen afgenomen, conform de normen van het Q-keurmerk. De lesstof wordt getoetst in een schriftelijk theorie-examen. Daarna volgt een praktijktoets. Deze bestaat uit de behandeling van een ‘eigen’ patiënt met DPSI A. Voor het behalen van het certificaat moeten beide toetsen met goed gevolg worden afgelegd en moet de cursist alle lesdagen hebben bijgewoond. Bij onvoldoende aanwezigheid kan een cursist worden uitgesloten van toetsing. Deelnemers die beide toetsen met goed gevolg afleggen ontvangen 52 Q-punten.

De opleiding Preventie Assistent wordt eveneens erkend door het Register Preventieassistenten. Het Register Preventieassistenten is het onafhankelijke, openbare certificatenregister van Preventieassistenten in Nederland. Het is tevens een register van opleidingen Preventieassistenten die voldoen aan de kwaliteitseisen uit de sector.

Date: 18 januari 2019
Time: 11:00 - 18:40
Prijs: €2.995
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Luca Tempel

27 September 2019

Leerstof sluit heel goed aan bij de praktijk. Door M2 academy blijf je up to date. Ik zou deze cursus zeker aanbevelen bij mijn collega's.

Jill Schouten

27 September 2019

De locatie van de cursus was erg goed. Er was voldoende parkeerplaats en kosteloos( ook niet heel onbelangrijk) Ik vond de cursus erg boeiend. Het was veel herhalen, wat heel belangrijk is voor ons. Ik heb ook veel nieuwe dingen mogen leren. Wat mij erg aansprak was met name over waar op te letten bij het mondonderzoek (tongkanker etc). De 2 dames Shabona en Barbara gaven de presentatie met veel enthousiasme en persoonlijke aandacht. Het was erg prettig luisteren en geen enkel moment oninteressant. Het theoriegedeelte was wel erg lang. Dit had iets ingekort mogen worden wat mij betreft. Ook hebben we praktijk gedaan. Even goed letten op de ergonomie en het op de juiste manier hanteren van de instrumenten. De lunch was ook erg goed verzorgd! De broodjes en salade waren heerlijk. Er was voldoende te eten en te drinken. Al bij al, het was een topcursus! En zeker voor herhaling vatbaar!

Leave feedback

18 januari 2019

Date: 18 januari 2019
Time: 11:00 - 18:40
Prijs: €2.995
Categorie:
Evenement Tags:, ,
Website: Bezoek ticketpagina

M2 Academy

Prins Bernhardlaan 1
Voorburg, 2274HT Nederland

+ Google Maps

M2 Academy
Telefoon: 06-12728253
Email:
Website: Bezoek website organisator