Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.
11 april 2020

Röntgen voor Assistenten digitaal

4.5

Röntgendiagnostiek is een belangrijk hulpmiddel in de tandheelkunde om een juiste diagnose te stellen. Een gedegen theoretische en praktische basis is nodig voor het toepassen van röntgenstraling in de tandheelkunde. In deze cursus leert de ervaren tandartsassistent om op een verantwoorde wijze – onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de tandarts – röntgenfoto’s te maken en te ontwikkelen. Volgens de richtlijnen van de Europese Commissie en Besluit stralingsbescherming van de Kernenergiewet moet de tandartsassistent aantoonbaar kennis hebben opgedaan van stralingsbescherming.

Kennis 

Het theoretische deel van de opleiding is gebaseerd op de academische kennis van M2 tandartsen en de evidence based tandheelkunde.

Behandeld worden:

  • Relevante wetgeving.
  • Werkingsmechanisme eigenschappen en gevaren röntgenstraling.
  • Theoretische en praktische kennis over het maken en ontwikkelen van (digitale) röntgenfoto’s.
  • Stralingshygiëne.
  • Herkennen van fouten in opname en filmverwerking.
  • Praktijkoefening mogelijk met eigen instelapparatuur!

Vaardigheden die worden opgedaan:

  • Zelfstandig vervaardigen van (digitale) röntgenfoto’s (bitewings, peri-apicale opnames, OPT) volgens de WIP richtlijnen.
  • Röntgenfoto’s ontwikkelen, scannen, archiveren en declareren.
Het niveau (doelgroep/criteria)

Zoekt u als assistent meer uitdaging en wilt u zich binnen de tandheelkunde verder ontwikkelen? Dan is deze cursus heel geschikt. Het programma is ontwikkeld voor de gemotiveerde assistent.

Leren en werken (de begeleiding)

Het zelfstandig maken van röntgenfoto’s is een uitdaging voor de assistent. Deze cursus vormt een goede basis, maar de nieuwe kennis en vaardigheden moeten natuurlijk wel geoefend worden.

Theorie en praktijk (inhoud en werkwijze)

De cursus valt uiteen in een theorie- en praktijkgedeelte. De theorie wordt door ervaren docenten aan de hand van PowerPoint presentaties aangeboden. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Drie weken voor de cursus ontvangt de cursist digitaal een handboek waarin alle theorie uiteen wordt gezet.

Vervolgens wordt de geleerde theorie toegepast bij het oefenen van het maken van röntgenfoto’s volgens de WIP richtlijnen. De cursisten oefenen het aanbrengen van instelapparatuur voor het maken van röntgenfoto’s op elkaar. Voor het daadwerkelijk vervaardigen van een röntgenfoto zijn er fantoomhoofden beschikbaar. Er hoeft dus niet voor een patiënt te worden gezorgd. Er is echter wel verschillende instelapparatuur op de markt verkrijgbaar. M2 academy adviseert de in de praktijk gebruikte instelapparatuur mee te nemen om tijdens het praktijk gedeelte hiermee te kunnen oefenen.

Examen

Er zal een theoretische kennistoets worden afgenomen. Na een positieve uitslag zal de cursist een certificaat van bekwaamheid in ontvangst kunnen nemen en de daarbij behorende 5 Q-punten.

Docenten

Alle opleidingen en cursussen van M2 academy worden onder supervisie van Jacqueline Strooband verzorgd door professionals van M2 tandartsen. De theorie- en praktijklessen van de cursus Röntgendiagnostiek worden gegeven door tandarts Rolf Janssen.

Date: 11 april 2020
Time: 09:00 - 13:00
Prijs: €169
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Luca Tempel

27 September 2019

Leerstof sluit heel goed aan bij de praktijk. Door M2 academy blijf je up to date. Ik zou deze cursus zeker aanbevelen bij mijn collega's.

Jill Schouten

27 September 2019

De locatie van de cursus was erg goed. Er was voldoende parkeerplaats en kosteloos( ook niet heel onbelangrijk) Ik vond de cursus erg boeiend. Het was veel herhalen, wat heel belangrijk is voor ons. Ik heb ook veel nieuwe dingen mogen leren. Wat mij erg aansprak was met name over waar op te letten bij het mondonderzoek (tongkanker etc). De 2 dames Shabona en Barbara gaven de presentatie met veel enthousiasme en persoonlijke aandacht. Het was erg prettig luisteren en geen enkel moment oninteressant. Het theoriegedeelte was wel erg lang. Dit had iets ingekort mogen worden wat mij betreft. Ook hebben we praktijk gedaan. Even goed letten op de ergonomie en het op de juiste manier hanteren van de instrumenten. De lunch was ook erg goed verzorgd! De broodjes en salade waren heerlijk. Er was voldoende te eten en te drinken. Al bij al, het was een topcursus! En zeker voor herhaling vatbaar!

Leave feedback

11 april 2020

Date: 11 april 2020
Time: 09:00 - 13:00
Prijs: €169
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

M2 Academy

Prins Bernhardlaan 1
Voorburg, 2274HT Nederland

+ Google Maps

M2 Academy
Telefoon: 06-12728253
Email:
Website: Bezoek website organisator