Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
04 februari 2020

Stoornissen binnen het autistisch spectrum

0

Naarmate we meer denken te weten over autisme lijkt het ook wel of we er steeds minder over weten. Hoe meer kennis, des te meer vragen. Die verlegenheid heeft mede te maken met het brede spectrum aan verschijningsvormen dat onder de paraplu van het autisme valt. Een behandelaar die vooraf te horen krijgt dat bij een nieuwe patiënt die diagnose is gesteld weet dus helemaal niet wie er de behandelkamer binnen gaat komen.

Toch hoeven we niet met lege handen aan de slag te gaan. Er is in de afgelopen decennia veel nieuwe kennis ontwikkeld. In de veelheid van informatie is het echter belangrijk dat we terug gaan naar een enkele basisprincipes die van belang zijn bij de behandeling.

Op deze cursusdag wordt een korte terugblik gegeven op de geschiedenis van het denken over autisme sinds Leo Kanner voor het eerst over dit beeld schreef. Daarna worden enkele theorieën langs gelopen en worden – aan de hand van casuïstiek – consequenties voor de behandeling aan de stoel besproken. Met name het thema communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Ook de mondverzorging thuis komt aan de orde. Voor mensen met autisme is het poetsen soms een dagelijkse kwelling. Wat kunnen we doen om de weerstand te verminderen?

Op deze cursusdag is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek.

Henk Algra (1950) is orthopedagoog. Hij werkt ruim 45 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De afgelopen tien jaar was hij betrokken bij complexe casuïstiek (waar onder veel patiënten met autisme) bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam. Ook neemt hij deel aan de supervisietrajecten voor de opleidingen Tandarts Gehandicaptenzorg en Tandarts Geriatrie. Hij is lid van de werkgroep autismevriendelijke tandheelkunde.

Programma:

08.30 uur Ontvangst

09.00 uur Wat is autisme? Autisme omvat inmiddels een breed spectrum aan stoornissen. Geschiedenis van een diagnose. Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘afwijkend’?

10.30 uur Pauze

10.50 uur Wat merk je van autisme ‘aan de stoel?’ Uitleg aan de hand van verschillende verklaringsmodellen. Wat zijn de implicaties voor de praktijk?

Ruimte voor enkele ingebrachte casussen door deelnemers

12.30 uur Lunch

13.30 uur Zintuigelijke over-en ondergevoeligheid. ‘Star’ of ‘grillig’? Patronen, personen of eigen autonomie?

Opnieuw ruimte voor enkele casussen door deelnemers

14.30 uur Pauze

14.50 uur De invloed van stress op het functioneren. Ook een kwestie van intelligentie?

Hoe ga je om met ‘probleemgedrag’? Opnieuw ruimte voor enkele casussen door deelnemers

16.30 uur Afsluiting

Date: 4 februari 2020
Time: 08:30 - 16:30
Prijs: €395
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

04 februari 2020

Date: 4 februari 2020
Time: 08:30 - 16:30
Prijs: €395
Categorie:
Website: Bezoek ticketpagina

ACTA

Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1081 LA Nederland

+ Google Maps

BT-Academy
Telefoon: info@bt-academy.nl
Email:
Website: Bezoek website organisator