Het succespercentage van primaire endodontische behandelingen in de tandartspraktijk ligt tussen de 60-80%. Dit betekent dat er bij een aanzienlijk aantal patiënten een tweede behandeling noodzakelijk is. Deze kan bestaan uit een endodontische revisie of een apexresectie.
De inzichten rond de keuze voor het type herbehandeling variëren en er lijken verschillen van inzicht te bestaan tussen endodontologen en MKA-chirurgen. In deze cursus worden de theoretische achtergrond van de verschillende behandelingen evenals de indicaties uitvoerig belicht door een endodontoloog en een MKA-chirurg waarbij zoveel mogelijk wordt gekeken naar evidence based practice.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan de uitvoering en de resultaten van de verschillende behandelopties. Tot slot zullen ook de complicaties en de behandeling hiervan evenals mogelijke oplossingen voor praktische problemen en verzekeringstechnische aspecten worden besproken. Kortom een zeer informatieve dag voor iedereen die endodontische behandelingen verricht.
Onderwerpen:
- Parodontitis apicalis, fysiologie, etiologie, diagnostiek en primaire behandeling.
- Apexresectie, historie, ontwikkeling van technieken, verschil MKA versus endo.
- Indicatie voor apexresectie of herendo vanuit gezichtspunt endodontoloog en MKA chirurg.
- Technieken en Pit Falls bij het verrichten van een endodontische behandeling.
- Wetenschappelijke basis voor herendo of apexresectie, de gebruikte technieken en de richtlijn.
- Complicaties van parodontitis apicalis en chirurgisch handelen.
Leerdoelen:
- Kennis van de etiologie en diagnose van parodontitis apicalis verkrijgen.
- Kennis van de behandelmogelijkheden van acute pijnklachten opdoen.
- Inzicht in de verschillende endodontische en chirurgische technieken van behandeling van parodontitis apicalis verkrijgen.
- Kennis van de indicatiestelling voor herendo of apexresectie vergaren.