Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
12 maart 2020

Werken met kunnen en aankunnen

0

Vaak denken we dat we mensen goed in kunnen schatten als we weten wat hun niveau van functioneren is. Daarbij denken we dan aan de intelligentie (bijvoorbeeld of iemand kan lezen en schrijven, welke opleiding een persoon heeft of wat IQ is). Ook kun je denken aan het niveau van de zelfredzaamheid (kan de kleuter zich zelfstandig aankleden, is het kind verkeersveilig, kan iemand zelf zijn tanden poetsen?). Samengevat: we hebben het dan over datgene wat de persoon kán.

Wat iemand kan zegt niet veel over wat iemand áán kan. In de bijzondere tandheelkunde gaat het om kwetsbare mensen. Bij hen is er vaak sprake een groot verschil tussen kunnen en áánkunnen. Zo’n functioneringsprofiel kan sterk disharmonisch zijn. Iemand heeft de schoolse vaardigheden van een kind van negen jaar en heeft de sociaal-emotionele kwetsbaarheid van een peuter van twee jaar. Dit disharmonieuze profiel heeft voor een deel te maken met de ontwikkeling in de vroege kindertijd. Daarbij speelt o.a. de hechting een belangrijke rol.

Hoe meer het kunnen en aankunnen uit elkaar lopen, des te ingewikkelder wordt het om een persoon goed te kunnen behandelen en begeleiden. In deze tweedaagse cursus wordt er geoefend met het inschatten van de niveaus van het kunnen en het aankunnen. Daarbij wordt o.a. gebruik gemaakt van casuïstiek die door de cursisten zelf wordt ingebracht.

Henk Algra werkt sinds 1975 in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In zijn werk had hij ook regelmatig te maken met mensen met een lichte verstandelijke beperking. Ook deed hij mee aan onderzoek bij mensen met LVB, ook in het kader van de mondzorg. Bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam was hij betrokken bij de behandeling van patiënten met een (lichte) verstandelijke beperking.

Cursusdata:

Donderdag 12 maart 2020 en donderdag 26 maart 2020 ACTA te Amsterdam

Start: 12 maart 2020 om 08:00
Einde: 26 maart 2020 om 17:00
Prijs: €625
Categorie:
Evenement Tags:
Website: Bezoek ticketpagina

Review

 

Leave feedback

12 maart 2020

Start: 12 maart 2020 om 08:00
Einde: 26 maart 2020 om 17:00
Prijs: €625
Categorie:
Evenement Tags:
Website: Bezoek ticketpagina

ACTA

Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1081 LA Nederland

+ Google Maps

BT-Academy
Telefoon: info@bt-academy.nl
Email:
Website: Bezoek website organisator